Essent

In Projecten

Essent is een bedrijf dat bij elke Nederlander wel bekend is. Het is de grootste energieleverancier van het land. Op het hoofdkantoor in Den Bosch is een speciale afdeling bezig met het ontwikkelen van innovatieve nieuwe toepassingen. Gedurende zes maanden was ik de concepter en interactie-ontwerper voor die afdeling.

Bij een dergelijke opdracht, als onderdeel van een groter team, doe je een variatie aan opdrachtsoorten. Ook bij Essent heb ik verschillende klussen mogen doen, naast één grote, innovatieve, opdracht.

  • Organiseren van diverse workshops voor het helpen bepalen van de user requirements en de user stories van een aantal nieuwe producten
  • Rapid prototyping van vernieuwingen aan website en apps, waardoor betere samenwerking en een snellere livegang mogelijk werden

Smart Energy
Een van de belangrijkste ontwikkelingen van de komende jaren zal de ‘smart grid’ zijn. Dit is een veelomvattend concept wat er toe leidt dat het landelijke energiesysteem slimmer zal worden ingericht, en beter kan inspelen op variaties in de vraag.
Een belangrijk aspect van deze smart grid, is de installatie van slimme meters bij klanten thuis. Deze meters maken het voor klanten onder andere mogelijk om een veel beter inzicht te krijgen in hun energieverbruik – wat indirect natuurlijk energie bespaart.

Verbruiksinzicht
De hoeveelheden gegevens die binnen de smart grid worden verzameld, zijn gigantisch. De uitdaging is niet om deze data te tonen, dat is niet moeilijk, maar om de data zo te laten zien dat klanten er ook daadwerkelijk iets mee kunnen.

essent_inzichtding

Ik heb mijn expertise kunnen inzetten aan de ontwikkeling van een systeem dat op een vernieuwende manier kijkt naar het tonen van deze informatie. Dit is een proces van jaren, waarin nog maar de eerste (kleine) stapjes gezet worden.