IxD16 – voorbereiding dag 3

In Blog

Dag 3 begint, op het moment van schrijven, met een gat in de planning. De keynote zou worden gegeven door Andrew Crow, voormalig hoofd design van Uber. Maar die heeft afgezegd. Ik ben ervan overtuigd dat het IXD16 team keihard aan het werk is om een vervanging te vinden, maar voor nu: tussenuur!

Na dat tussenuur kunnen we om 10:30 hard aan het werk. Om te beginnen met een interessant onderwerp: privacy en design, in de talk ‘The Privacy Invasions: A UXers Guide to the Post Snowden Era‘. Normaal kan de naam van de presentator me niet veel schelen, maar deze man heet Kyle Outlaw. Dat moet wel goed gaan.

De volgende interessante talk is om half twaalf. Niet alleen omdat het een Nederlander is die spreekt (Marcel Schouwenaar, van The Incredible Machine en ThingsCon), maar ook omdat het bijzonder interessante titel is: ‘Building a Spotify for (not so) everyday products: are we ready for the post-ownership economy?

Na de talk van Marcel, verwacht ik door te rennen naar de tweede helft van ‘Nature’s Notifications: What technology can learn from a buzzing bee and a thunderclap.‘, over hoe we notificaties natuurlijker en logischer kunnen maken. In de andere zalen zijn er twee talks tegelijk die met security dealen. En dat is echt niet mijn ding.

Om 13:30, na de lunch verwacht ik weer in de grote zaal te zitten, bij de talk van Rob Girling. Hij presenteert een methode om de ‘design maturity‘ van bedrijven te meten, en de resultaten daarvan in te zetten om de boel te verbeteren. Als iemand die werk heeft gedaan bij bedrijven met behoorlijk verschillende mates van inbedding van design, wil ik dit graag zien.

De andere presentaties op dit tijdstip zijn ook goed: Ricardo Aguilar is Design Lead bij Mercedes, en praat over de ‘connected car‘. Het risico op een promotieverhaal is echter hoog. Ook Gilles Colborne (‘Interaction Designers vs. algorithms‘) klinkt interessant. Hij stond eerder ook op Interaction14 (yay! go team!)

Mocht ik rondom dit tijdstip al @drunkatixda zijn, dan ga ik even langs bij ‘Design Peas‘, van Guillaume Berry (14:00-14:15), met de omschrijving: Let’s go green for a few minutes and envision our design practices from the perspective of a pea. What’s your life like inside the pod?

Eigenlijk veel interessanter om 14:00 is ‘Conversations are the new interfaces‘, van Alper Çuğun (nog een Nederlander!). Als de mensen van Hubbub iets doen rondom experimentele interfaces, dan let ik op. Er is trouwens duidelijk een ‘experimentele ‘ vibe, zo in de laatste paar uur. Om 15:00 namelijk een lange talk over ‘The futures we want‘ – die de vraag opwerpt of we de toekomst actief maken, of er slechts in zitten.

Om 16:00 is het weer tijd voor de concentratie-bevorderende borrel, waarna we één laatste keynote hebben: Cameron Sinclair, die zichzelf presenteert als ‘Chief eternal optimist’. Een talk over design voor sociale veranderingen. Dat is meestal het soort waar ik óf een gigantische jeuk van krijg, of super geïnspireerd door raak. Ik verwacht deze keer het laatste.

En daarmee eindigt mijn preview van Interaction16. De verwachtingen zijn hoog, met een goed en gevarieerd programma. Ik hoop volgende week nog diverse updates te geven tijdens de conferentie.

(foto Flickr CC by Raimo Papper: Hakaniemi Metro)